BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE: EEN STUK VAN MIJN REIS

Mijn pad gaat over Groei. Nu ik een stuk van mijn reis heb afgelegd kan ik dat zien, terugkijkend. Met duidelijke momenten van ‘Oei, ik groei!’.

CONNECTING THE DOTS BACKWARDS

Op de lagere school kon ik al goed leren. Uitmuntende cijfers, dus VWO en daarna Universiteit lagen voor de hand. Na een studie Bedrijfskunde (Strategisch management en extra vakken in HR) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heb ik in een hoog tempo meerdere leidinggevende functies mogen vervullen bij Zilveren Kruis/Achmea en de Politie. In deze periode heb ik goed gepresteerd op de targets die mij gesteld werden, in leiding- en richting geven aan teams, verhogen medewerker tevredenheid, bezuinigingsopdrachten, persoonlijke ontwikkeling en coaching van medewerkers, advisering aan management over bedrijfsvoering vraagstukken.

En heel veel geleerd, tijdens mijn vele trainingen, via persoonlijke ontwikkeling, en werkend in de praktijk. Over organisaties en bedrijfskundige modellen in de praktijk, over leiding geven en ontvangen, over persoonlijke ontwikkeling van mijzelf en anderen, over teamontwikkeling, reorganisaties en transities, over presenteren voor grote groepen, over concepten bouwen, en nog veel meer. In de laatste functie bij de Nationale Politie in wording heb ik mij intensief bezig gehouden met transitiebegeleiding en veranderaanpak.

En toen miste ik iets….

Ik had het gevoel dat de essentie ontbrak, in waar ik en wij mee bezig waren. Hard werken, veel vergaderen en beleidstukken schrijven, de ene reorganisatie na de andere, met steeds minder of maar marginaal resultaat op wat er voor mij echt toe doet. Voor mijn gevoel ging het te weinig over bijdragen aan een betere samenleving. Te veel over gedoe. Te moeizaam. In het geval van Nationale Politie: beschermen, begrenzen en bekrachtigen, voor een veilige samenleving; dat moet toch anders kunnen? Er groeide een ondefinieerbaar verlangen in mij naar een fundamentele Change.

GROEISPRONG

In 2011 nam ik deel aan het leiderschapsprogramma Touching the Community Soul. Als ik nu terugkijk, was dit een ‘quantum leap’ in mijn leven. Zo’n groeisprong waarin het perspectief ineens fundamenteel wijzigt. Anders kijken, anders zijn en dan ook daadwerkelijk anders doen. Ik zei mijn goedbetaalde baan op en sloeg een ander pad in.

Eén van de eerste ontwikkelstappen ging over het verder ontdekken van vrouwelijk leiderschap, en wat dat nu echt betekent. En hoe belangrijk het herstel van de balans tussen mannelijke organiseerprincipes en vrouwelijke organiseerprincipes is voor vitaliteit in organisaties, en eerlijk gezegd ook in mijn leven. Deze ontwikkelstap is zeker sterk aangewakkerd doordat ik moeder werd. Ik kan er nog steeds niet over uit hoe krachtig het oerinstinct van een moeder is; hoe sterk de onvoorwaardelijke liefde, de zachtmoedigheid, de toewijding en de dienstbaarheid.

MOEDERSCHAP

Er zijn twee belangrijke leermeesters in mijn leven bij gekomen: mijn twee prachtige dochters. Genadeloos spiegelen zij mij wat er nog te doen is, en niet zelden geven zij mij de urgentie en motivatie om weer een nieuwe ontwikkeling in te gaan. Door mijn kinderen zie ik ook hoe wij vaak onmachtig zijn om echt te bieden aan de generatie van de toekomst wat ze in die nieuwe werkelijkheid nodig hebben. Onze perspectieven blikken terug, en nog te weinig vooruit. En ook, zo af en toe, met een grote stralende lach, tonen mijn dochters mij de toekomst zoals die kan zijn.

SPIRITUALITEIT

Ook heb ik me vol enthousiasme gestort op allerlei opleidingen met een meer spiritueel randje. Sjamanisme, Eco Intention, Reading en Healing, en Alchemie/Tao zijn wel de hoofdstromen die ik heb verkend en beoefen. Vanuit een volledig nieuw perspectief en een ruimer bewustzijn heb ik meer potentieel in mezelf en in anderen ontdekt. Ook heeft het me aardig wat nieuwe vaardigheden en werkwijzes in Business spiritualiteit opgeleverd. Spiritualiteit als de normaalste zaak van de wereld, als onderdeel van onze dagelijkse gewoontes, is voor mij onmiskenbaar onderdeel van de groeistap die wij als mensheid doormaken.

7 JAREN ZWEVERIGHEID? ZEKER NIET….

Ik heb niet alleen de reis naar binnen gemaakt. Navelstaren op een matje houd ik niet zo lang vol. Ik moet het direct kunnen vertalen naar de praktijk, anders verlies ik de interesse al snel.

Ik heb met ontzettend veel plezier de magie mogen ervaren in het mogen co-creëren van het leiderschapsprogramma Touching the Community Soul, en hierin veel te geleerd over nieuwetijdse organiseerprincipes, en hoe deze praktisch inzetbaar zijn in groeistappen voor mensen en organisaties, op weg naar de nieuwe tijd. Synchroniciteit als organiseerprincipe, toegepast in het vormgeven van het programma en in sparren met deelnemers over de vertaling naar de organisaties waar zij werken. Het heeft me veel inhoudelijke inzichten, kennis en vaardigheden, en zeker ook een prachtig netwerk van geweldige teachers, trainers en leiders opgeleverd.

De Eco-intention heeft me kennis laten maken met energetisch werken, juist in alledaagse praktische toepassingen. Leren waarnemen en werken met onzichtbare lagen.

Het Sjamanisme heeft me vooral mooie avonturen opgeleverd, soms op een matje en soms in het prachtige Engelse landschap. En het besef dat we kunnen samenwerken met de onzichtbare wereld. The sky is not the limit.

Mijn opleiding reading en healing, en vele workshops met een spiritueel thema, hebben mijn vermogen om waar te nemen, ‘tussen de regels door te lezen’ als het ware, sterk vergroot. Wat ik onbewust deed – het lezen van meerdere lagen van informatie- doe ik nu bewust. Ik kan daardoor de essentie sneller zien, en ontvang precies de juiste ingevingen die zich vertalen naar praktische adviezen voor mijn klanten.

In Alchemie komt de Chinese gezondheidsleer en westerse wetenschap voor mij op een heel aangename wijze bij elkaar. Hoe cultiveer je en vitaal leven? Heel toepasselijk in onze westerse wereld waar veel mensen zichzelf en groepsgewijs in organisaties elkaar uitputten, opbranden, uitblussen. Alchemie geeft mij inzicht en handvatten in het herstellen van vitaliteit voor mensen individueel en groepsgewijs in organisaties. En voor het eerst weet ik wat er bedoeld wordt met impact vanuit Zijn, en niet door Doen.

In mijn werk als zelfstandig professional heb ik de afgelopen jaren hands-on mogen experimenteren in ondernemerschap, en heb ik mijn creatiekracht hervonden. Inspiratiebijeenkomsten en trainingen georganiseerd, en aardig wat mensen verder geholpen met heel praktische business coaching en -creatie. En niet in de laatste plaats: het was heerlijk om zo’n rotsvaste thuisbasis te kunnen faciliteren voorons gezin.

NU

Anno 2019 sta ik op het punt dat ik kan zeggen dat ik de groei van de aflopen jaren kan integreren met wat ik voor 2011 heb geleerd. Ik sta zelf op een andere plek, bewuster en meer in balans in mannelijk en vrouwelijk leiderschap, en kan ook anderen meenemen naar leven en werken in de nieuwe tijd. Daadkracht, besluitvaardigheid, analytisch vermogen, organisatiekracht, creatiekracht, diepe wijsheid, zachtmoedigheid, verbinding, compassie, magie en Zijnskwaliteit in een vitale balans.

MIJN IMPACT OP DEZE WERELD

Mijn impact op deze wereld gaat over het mogen faciliteren van mensen en hun samenwerkingsverbanden in de evolutionaire ontwikkeling naar een nieuwe tijd. Oude systemen loslaten, en nieuwe opbouwen, passend bij de toekomst die zich aandient. Vanuit het besef dat de verandering begint bij jezelf. Bouwen met oneindig veel mogelijkheden die WEL kunnen. Samen de nieuwe wereld creëren, dat is mijn passie. Bewust, conceptueel, en ook lekker concreet. Dat is precies mijn talent.

MIJN (TOEKOMST)DROOM:

Mijn droom is om een thuisplaats te mogen (co)creëren. Een bedding, een plek, waar mensen kunnen groeien naar de volgend hogere versie van zichzelf, om dan samen als vanzelfsprekend een hele nieuwe wereld creëren. De kracht van samen in de praktijk. Ik stel me een prachtig landgoed voor, een krachtplek in een prachtige natuurlijke omgeving, oeroude bomen voor de deur, zonnige open plekken met zacht gras. Een natuurlijke plek die uitnodigt en koestert, geborgen en veilig voelt, waar de magie en ondersteuning voelbaar aanwezig is. Een thuisplaats waar leven in een multidimensionaal perspectief de normaalste zaak van de wereld is. Waar vraag een aanbod bij elkaar kunnen komen om samen stappen te maken in de nieuwe tijd. Omdat ik geloof dat we in groepen sneller leren en ontwikkelen dan alleen.

Waar droom ik van? Om hoeder te zijn van zo’n prachtige plek.